PDA

Braktis arkiven dhe shih kėtė faqe nė dizajn standard : Kompanitė e dikurshme nė Kosovė


piloti
22.07.2009, 23:48:08
E hapa kete Teme , qe ne Forumistet e vjeter te perkujtoim edhe njeher kompanit e dikurshem qe dikur kishte Kosova ,

1. AGROKOSOVA

Kjo kompani ishte pothuajse kompania me e madhe ne Kosove , kishte me dhjetra mijra te punesur , kishte shume kombinate dhe firma tjera ne gjirin e saj, kishte madje edhe AVIACIONIN BUJQESOR me ekuipazh Shqiptar (Pilot dhe teknik ) ,posedonte mbi 120000 ha toke pjelore ,te cilen per qdo vjet e punonte dhe prdhimet e saja i exportonte edhe ne Europ.


2. TREPĒA

Ishte kompania me e njohur ne Kosove por edhe ne ish Jugosll. punsonte mbi 20.000 punetor profile te ndryshme , te punruarit kishin te ardhura te mjaftueshme per nje jete
solide , atebot te ishei punesuar ne TRepce konsiderohej si nje premi!!!!

3. Fabrika e Amortizerve

edhe kjo kompani ishte mjaft e sukseshme , me sa e di une kishte mbi 2500 te punesuar

4.Kosovatransi

per transprot te udhetarve dhe te mallit ishte kompani mjaf rentabile , kishte mijra te punesur

5.Fabrika e Baterive ne Gjilan

Edhe kjo Fabrik shume e njohur dhe me prodhime mjaft kualitative ,


6. Kombinati ndertimor "Ramz Sadiku"

mbi 10000 te punesuar,

7. Elektroekonomia

tanim e konvertuar ne KEK

ateher ishte shume shume me e sukseshme dhe kishte shume me shume punetor,

8, shume ndermarrje Tregtare

-LUX i
-GERMIA
-PASHTRIKU
9. Kompani hoteliere ,

..........


Te nderuar forumist , urdheroni edhe ju e ti perkeujtoim edhe njeher , dhe te bejm nje krahasim sado kudo me gjendjen e tanishme ..


me nderime


Piloti

bluai
23.07.2009, 11:03:34
Zonja dhe zotrinj ne projektin e decentralizimit dhe privatizimit qe seshte gje tjeter pos vazhdimisi e nje projekti te cilin e ka pruar ne ish Jugoslavi Ante Markoviqi .Ket projekt e ka zbatu edhe bashkesia Nderkombetare dhe ka themelu nje organ Egzekutiv.AKM-ja ka pas detyrat e percaktuara qe te bej shitjen e ktyre resureve shoqrore ku pjesmarse ne keto ndermarje kan qen shum organe tjera federative dhe Krahinore te asaj kohe .Pjestar tjer kan qen edhe punetoret ku ju ka mundesua qe te blehen asetet dhe kambialet me vler ,aksionet e ndryshme dhe si te til kan fituar te drejte te jen ne udheheqjen e tyre .Qka ngjau AKM-ja shiti dhe po shet me qmime qesharake ato ndermarje .Kontrat e shitblerjes e kan nje kusht shum te thjesht ekonomik qe ato ndermarje te i paraqet te amortizuara ne tansi dhe ti bankrotoj .Ne procesin e bankrotimit duhet te mereshin pjes edhe bankat te cilat kan pas devidentet e vet ,kredinat aftgjate dhe afatmesme dhe shum gjera tjera qe te mos hy ne detale te tyre .Qka ndodhi AKM -ja shiti ato prona me nje destinim qe nje perqindje e puntorve te punsohet dhe te vazhdohet veprimtaria e tyre de nje pjes e puntorve tjer qe do mbetehin jasht prodhimtaris te mer 20% te pagave apo te vlerave te pjesmarjeve te tyre ne ato ndermarje .Qka ndodhi shum apo me mir me then gadi te gjitha ndermarjet u shkatrun disave mjetet prodhuese ju shiten mbledheseve te mbetrurinave ne vler 0.40 per kilogram sa kushtonte ateher Hekuri .Ndersa objkti ku ndodhej ajo fabrik apo organizat ose u shendru ne pomp benzine ose ne objekte banime apo afarizem .As nje puntor sipas kontrates su pranue ne pun se ska pas ku te punoj se ajo u shkatru pra objekti u ranu u shemb me bulduzher.As 20% e mjeteve skan mujt te mar pjesa dermuese e puntorve ,i kan mar disa udheheqes te sindikatave me rrethin e tyre familjar ka raste kur qete 20% e kan mar njerzit qe skan qen fare apo kur te punesuar ne ato organnizata .Pra vjen pyjta kush ka pergjegjesin per kto gjra dhe kush ka qen kompetetn te shiqoj zbatueshmerin e kontratave. Nje tejter gje eshte shum me brengosese kur dihet se pjesmarsit te cilet kan pas hise me than me thjesht mos te perdor terma ekonomik .Psh ne objektet qe tash punojn ne prodhimtari jan Feronikeli ,Fagari ,dhe disa tjera mos ti ceki se jan te pakt ata qe zbatun marveshjet e ato marveshje sjan respektu as edhe nga nje bleres qe ka bler objektet .Problemi qendron aty se kur te ulen ne bisedimet te ashtuquajtura teknike ateher hiseniket siq jan Maqedonia ,Kroacia ,Serbia ,Bosnja e Hrcegovina,Mali i zi ,Vojvodina ,do kerkojn Hisen e vet nga ajo ndermarje e shitur dhe qmimi do caktohet ateher nga palet qe jan hisenike qka me ta .Si dhe qysh e kan parashikue nese e kan be nje gje te till.Apo menojn se me pjesmarjen e hises se Kosoves neper kto vende qe ka Hise Kosova ne te gjitha kto vende te meren vesh qe te shkojn me menyren e Kompenzimit Krye per kry se Kosova ka pas hise edhe ne ndremarjet qe jan ne kto vende qe i permenda.Si dhe qka ka ndermar njerzit qe jan ne ket proces .Tjetra eshte se ne nomenklaturen e mjeteve dhe aseteve si dhe ne hisen e kapitaleve qe jan si borgj i Kosoves kush ato do i paguaj .Tash vjen pytja tjeter pse qeveria e Kosoves se behet pjesmarese e blerjes se pasurive qe jan aty.Qka po ndodh me punetoret e shumt dhe si mendon qeveria te pergjegjet ne pytjet dhe problemet qe jan evidente .Menyra me e mir qe te zhvillohet ekonomia e nje vendi eshte investimet vetanake oas te perziera te shtetit tue mar subvencione dhe kapital neper banka te huaja me nje planifikim afatemesem dhe afateshkurte te kthimeve dhe kursesi marja e kredina ne afate te gjata se ato kredina interesi i kredis rritet ne menyr progresive dhe qdo dit vonimi ritet interesei 2% per qdo dit vonese duke logaritur bruto kapitalin e dhen perqindjen dhe interesin se bashku.Pra psh me 20 evro kredi pas nje kohe vonohesh me kthye ne diten e par behet 20,2,ne diten e dyt behet 20,22,plus kaptali i investuar per qdo muj pra ne fund te mujit behet gjithesej 50,666 euro e ne fund te viti mos ti llogarti nje kalablak pare .Mereni me mend nje kapital me te madh te logaritet ateher duhet te shiqohet se qka me ba a ka llogari qe te meren Kapitalet dhe duhet me kujdes te analizohet qdo sen se per ndryshe qdo sen sterzmadhohet dhe me te vertet do jem peng i thithesve dhe shplarjeve e deri te falimentimi total bankar dhe finaciar .
vazhdon .
bluai

grepi
23.07.2009, 14:06:41
Pilot

ka kjan dhe LKJ.. po sesht me dhe tita ka kjane po ngordhi Pela e keshtu me radhe ngordhen dhe jugoshipecat.
mos mu beje nostalgjik o Piloti i Rezalles se ka ike ajo kohe dhe tash do bejme Shtet Shyptar te Shipnis se vjeter >>


grepi, dora vete pash nga Gjakova njitash

piloti
23.07.2009, 17:00:57
Jo Grepo jo , Ska Nostalgji as per LKJ-ne , as per Tita , por qe besa per ato Fabrika, nderrmarrje e kompani te shumta ka nostalgjie edhe shume bile .. , sepse neto kane punuar me qindra mijra punetor shqiptar , dhe zhdukja eatyre Kmpanive ska te bej asegje ase me LKJ-nee ase me Titat E ASE ME Luften el avdishme po ashtu ska te beje asegje ase me Formmine shtetit Shqiptar -Shqiperin Natyrale ; POR KA TE BEJE ME HALLIN E ATYRE ISH QIDRA MIJRA PUNTORVE .... o Grepo , ato kompani ,nuk i shkatrroi (edhe pse ca prej tyre i plaqkiti okupatori serb) por ato kompani thjesht i shiten per pak para -Hajnat te cilet sot quhen politikan...... keshtu Grepo ,,,, bili bile ju ne Gjakov ne vitin 1989 e keni pasur quoten e papunsis 0 , te gjithe keni qene te punesur .... ah!!!!!


PILOTI

BODY 2
24.07.2009, 12:35:59
pat e s'mbet thojn ne shqiperi...ra socializmi si rend shoqeror,i hypi kapitalizmi permbi beli tash grun t'kuq nja 50 vjet qishtu i kena...
bodihava jetojm me nostalgjin e fabrikave gjigante hahahahha

bluai
24.07.2009, 13:33:57
zonja dhe zotrinj e di se kjo tem ka te bej edhe me politi por edhe me Ekonomi.Te ndruar diskutues nese se keni ide apo ndoj porpozim konkret ne lidhje me temen ateher ju lus mos ja futni kot .FLM ne mirkuptim .
Vazhdimi
Pra Kapitalet e huazuar apo te mara duhet ber plane te cilat kan arsyeshmerin e marjes se saj .
ja psh si kishte shku nje proces i vogel ne projktin vetanak se me mar projekte me te medha duhet te perfshihen shum gjera .Psh .
feronikeli i cili u shit per nje shum te cilen ka mujt te blej nga asetet e PTK shumicen e aksioneve por edhe pse ngjau shitja ka mundesi tash te blehen aksionet e saj e te behen pjesmares ne udheheqjen e asaj ndermarje .Pra te behen investime kapitale ne ndermarjet te cilat ende sjan shitur duke mar pjes 52% te aksioneve .Par se pari duhet te thiren ekxpert e ndyshem qe kan punuar ne Feronikel,apo noj organizate tjeter ende te pashitur siq jan Ekonomistat ,Teknologet ,udheheqesit e ndrimeve ,pergjegjesit e minjerava ,pergjegjesit e shitjes ,ne vend dhe jasht vendit .Te behet vlersimi i mjeteve qe gjenden aty .
Se pari duhet te shiqohet
Amortizimi i mejeteve dhe sa para nevoiten qe te ndrohen apo ndreqen ato .
Gjendja ne minjera dhe uzina .
Gjendja e Furave ,e gejrave tjera mos ti ceki .
dhe se fundi biem ne konkludim se krejt mjetet te cilave duhet te ndrohen apo nderqen me te gjitha paisjet percjelese .Kapitali i nevoshme qe me shpenzime sa me te vogla te nis punen furat ne proces iu vyn psh 3000000 euro duke perfshir ktu edhe logaritjen e hargjimeve te punsuarve dhe gejrave tjera mos ti ceki ne veqanti .Ateher kushtet e shitjes do ishin keshtu vlera momentale mundesia e shfrytezimit te mjeteve punuese kapaciteti i minjerave do ishte psh 10 vjet ateher mert mundesia e qmimit te ferolegurave ne tregin botror ne 5 vjetshin paraprak dhe nxeret mesatarja duke kalkulu se ajo do leviz ne plus ose minus 25 % te vleres se tregut botror por edhe atij rajonal .Pra parakushtet investuese duhet te jen te optimalizuara pra then me tjeshte qmimi i shfrytezimeve duhet te logaris dyfishin e asj qe eshte e parapar me dokument .Psh u logarit 3000000 euro por duhet te parashikohet qe ajo per shkat te disa gjerave teknike do te kushtoj pas disa vitesh ne mirmbajtje ne regullimin e pajisjeve tjera dikun reth 6000000 euro .Keshtu pra deri diku bie deri te qmimi i ati obejkti prodhues .Keshtu shteti respektevisht qeveria e Kosoves duhet te veproj qe pjesa ma e madhe per shkak te shfrytzimit te mjeteve te huazuar dhe te avansuara nga kapitali vetanak dhe nga kapitali investues i ndoj personi te jet ne favor te shtetit te Kosoves me perqindje 52% ne dobi te shtetit te Kosoves e ndersa 48% e mjeteve te jen ne dobi te investitorit .Ne ket rast fitimi do perllogaritej si mundesi e mejeteve shtetrore pra ineteresat devidentat,aksionet ,bankat te cilat do perfshiheshin ne pjesmarjen e vet ateher del se perqindja e ndarjeve te ineteresit te investimeve dhe fitimet bruto te jen te shperndara ne menyr proporcionale ku 50% e inetersit do logaritej ne dobi te investitorit dhe 10 perqindeshi se bashku me ineterein e devidenteve letra me vler duhet te shkoj nga kapitali investues ne ate shtetror .Ky eshte me thjesht keshtu se eshte shum koplekse te shqarohen njerzeve qe skan njohuri ekonomike .Psh shitet nje vagon nikel ne vler psh 2000 euro nga shitja e realizuar te gjitha shpenzimet bruto siq jan pagat ,ndalesat tjera tatimet e gjerat tjera mos te hy ne detaje do logariten .Ndarja e fitimit do behet 50 -50 ndersa 50 i investitorit do perlogaritej tatimi subvencionet tjera dhe pjesa tjeter e borgjeve do ndahej ne proporcion 52% me 48% .
Organizimi i Afarizmit operacionalizimi dhe rentabiliteti jan shum me randesi si dhe pergaditja e terenit ,te tergut neper tregje dhe nepe berzat botrore .Parashikimet paraprake te vendimeve sado te pakjarta qe jan ateher nga e gjith kjo mori planifikimesh qeveria jon e Kosoves momentalisht ska as edhe nje plan ekonomik a projekt zhvillimor te ekonomis dhe pjesmarjes se saj ne blerjen e aseteve dhe pjesmarjen ne ato ndermarje ku kan qen te punesuar shum puntor.Kjo ska te bej me nostaligjin Komuniste as me nostaligjin ne te kaluaren kjo eshte nje tem qe duhet te biesdohet ne rangun me te lart duke i njohtuar qytetaret e Kosoves se ndermarjet ne fjal jan revatiluzuar me pjesmarje shtetrore me nje projekt te mirfilet qe do mundesonte kthimin e puntorve dhe punsimet te reja ne ato ndermarje.Deri me sot as nje ndermarje sa di un shteti i Kosoves nuk eshte ber pjesmaresi apo ska ndermar asgje qe te nderpritet dukuria e shkatrimit te pronave.Askush nga qeveria nuk ndermur asgje ndaj keqberjes dhe shkatrimit qe ju ba ktyre ndermarjeve .Qeveria duhet te ndermer masa sa ma shpejt qe ktyre dukurive ti vehet pik dhe te detyroj blersit qe kan bler ato organizata te i permbahen kontartave te shitblerjes .
vazhdon.

piloti
25.07.2009, 00:00:49
pat e s'mbet thojn ne shqiperi...ra socializmi si rend shoqeror,i hypi kapitalizmi permbi beli tash grun t'kuq nja 50 vjet qishtu i kena...
bodihava jetojm me nostalgjin e fabrikave gjigante hahahahha

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kopanit ,kan qen tejet rentabile (fitimprurse) , dhe e ato shume pak kan pasur te bejn renditje politike ...
Keto Kompani (edhe pse ishte socializem tek nE ) me mjaft sukses koperonin me kompanit e vendeve kapitaliste , setem nje ilustrim :
P.sh. -- ne Gjermani , kpmpanit e suskseshme i mbron edhe shteti ( ,adje edhe secila parti qe te arrij ne pushtet angazhohet per mbrojtjen e e ketyre kompanive)
shume kompani te njohur egzistoin qe 100 e kusur vjet ,
kurse tek ne !!! , ato u zhduken qellimisht , ato u plaqkiten , u vjedhen , u shiten per pak para (dhe ato para u futen ne xhepat privat)

Populli luftoi okupatorin duke menduar se pastaj do te jetoi nje jete shume me te lire dhe me te mire , kaluan 10 vite nga lufta , jeton populli sot nje jete te tille? ,

Pse ne Kroaci nuk u zhduken gjigantet ekonomike (kompanit) EDHE ATJE ISHTE LUFT , edhe atje para lufte ishte socijalizem apo Komunizem!!!!,
Atje INA sot eshte edhe m shume gjigante , apo RADEKONCAR , ... ose Sllovenija , edhe atje ishte komunizmi para lufte , edhe atje ishte paslufte GORENJA por sot ajo u be edhe shume me e fort!!!,
Ne kroaci e Slloveni , nuk u vjwedh pasuria e shtetit nga Persona apo grupe sikur ketu tek ne ; nuk ushiten (gjoja privatizim) kjo se qka ndodhi ne KOSOVE mbas lufte ska asegje te perbeashket me PRIVATIZIM , pothuajse asekund ne bote nuk behet Proviatizimi ne kete menyr siq u zhvillua tek NE,
Shume ,pyesin se nga u pasuruan Politikanet tane - athua duhet pegjegje ne kete pyetje!!!!,

Nje shembulle :

ketu ne Gjermani , kame hasur ne nje Traktor te tipit JOHN DEER (prodhohet ne Manhaim) , i cili kishte Bateri te TREPCES , e pronari E LAVDERONTE TEJ MASEKEE BATERI !!!!!,
po a prodhohet sot ndonje Bateri ne TREPC!!!!!, mendoi se jo ,

Shembulli tjeter:

Dikur Drejtori i AGROKOSOVES bente nje udhetim zyrtar ne nje vend te Europes ai udhtim ishte aq rentabil (nga lidhja e kontratave teshumte dhe te vlershme per shitjen e prodhimeve) ; ,
Dikur zoti Mehmet Bushi , kontraktori shume Aeroplana te bujqsis ,A eroplan mjaft modern per ate kohe ,
Kamionet e TRANSKOSOVES ke mundur kudo ne rruget e EUROPES ti takoshe!!!! ndersa sot!!! dhjet vite mbas Lufte !!!!!
Dikur ne shitoret e C&A -se , Kaufhof etj ke gjetur prodhme te Kosoves , sot ketu shiten mjaft prodhime nga Kina ,India Indonezia .... ne Kosove ato fabrika jane shitur(vjedhur)
Ndersa PEUGEUT , Citroen , Renault - per keto kerre Amortizerat prodhoheshin ne Prishtine !!!!, sot , me sigur diku ne Hungari, Poloni .....
Po , dikur , ne ALDI , LIDL shitej madje edhe Vaj i Ferizajt .... Ndersa Venae Rahovecit , Therandes ... po se po ( i vetmi prodhim qe sotmund te vrehet ne shitoret e Gjermanis me etiket -MADI IN KOSOVA !!!!!!


E keshtu me radhe ............................

KOSOVA mjeishte vazhdon te prodhoj ...... vetem emigrant dikur Politik , ndersa qe 10 vite e kendej EKONOMIK !!!!!piloti

BODY 2
27.07.2009, 08:59:21
Paj masi na cliroi Amerika,ajo po vendos per tona senet beli...keta politikuajt tone veq aminin po ja bajn...

bluai
27.07.2009, 15:26:17
Z.body Amerikan kan dhen sinjalin qe ndermarjet shoqrore te shiten me kushtet qe veprimtaria e tyre te vazhdohet pra qe ne kontratat e shiteblerjes te behet vazhdimi i veprimtaris .Ne Kontrat e shitjes ne AKM- qendron se bleresi duhet te i punesoj nje pjes te punetoreve dhe nje pjes te puntorve te kompenzohet me 20% te pagesave .Dihet qka u be mos te perseriti .Por eshte tjeter gje se qka u ndodhi atyre ndermarjeve .Tash eshte mundesia qe praktikat e mosrepsektimit te Kontratave te shitjes se ndermarjeve qe jan ne procesin e Privatizimit te mos ndodh e njejta gje .Pra shteti i Kosoves duhet te vej klauzulen qe 52% te mjeteve te duhura per blerjen e atyre resoreve te jet nen pronesin e shtetit .Kur nje vend eshte ne kriz ekonomiko finaciare ateher shteti ndermar hapa qe ato ndermarje te i financoi dhe te behet pjesmarse e atyre ndermarjeve .A ka ndoj plan qeveria ne lidhje me ndoj projekte ekonomik ateher shihet se qeveris se Kosoves si shkon ndemrend te ndermer hapa qe mund te ndremar.Ana tjeter e veshtersive qe jan evidente eshte edhe menyra e zhvillmeve politike dhe perzirja e politikes ne zhvillimet ne Kosove duke implementu nje projekt te decentralizimit(parcelizimit )te kosoves ku Komuna do luj rrolin dhe do ket atribute mbi qeverisjen nga lart pra Kryetari i komunave do te ket me shum fuqi egzekutive se vet krytari apo kryeministri .Pra kur vjen ne pytje ato ne baz te rezolutes ne fuqi qe eshte preambul e kushtetute se Kosoves rezolutes 1244 e cila definon sovranin dhe kur te lexohet kjo far rezolute ateher me te vertet duhet te pyetemi te gjith se qfar shteti kem dhe ne realitet a jem shtet me te gjitha atributet qe e definon shtetit.Alinet dhe nenet kushtetura sjan aste kundi dhe si te tila se lejojn ndikime nga qeveria por nga organet nga lart nga CPU -ja pra nga ana e Euleksit .Ne tjeter ane ndikimet qe vien si rezultat i bindjeve patriotike te emrimit te shtetit te Kosoves si Republik e Kosoves se lejn vend diskutimi sepse emri eshte Republika e Kosoves ,por brendesia e Kushtetushmeris atributeve alinejeve dhe neneve dhe brendesia ne tansi jan ligje .Pra ne Kushtetuten e Kosoves ska alineje ska nene ,ka ligje dhe favore qe kur te krahasohet me librin e Dobrisav Qosiqit ateher e sheh se ne librin e Qosiqit Kosova eshte parapar te ndahet ne 5 regjone dhe si perfundim i mos funskionalizimit te atij projekti Kosova ndahet ne dy pjes ne Kosove dhe ne Metohi me nje qeverisje nga ana e Beogradit por edhe nga ana e Tiranes .Ky far projekti i Qosiqit eshte bazuar ne nje projekt shum me te rezikeshme dhe me shkatrus ne planin Qubriluviqane.Dalimi mes ktyre projeteve dhe pakos se Ahtisarit eshte se ne baz pakos se Ahtisarit Kosova ndahet ne gjasht regjone te gjitha atributet tjera zhvillimore dhe ekonomike kan pasusin e Qubrilloviqit me disa revidime qe shihen ashiqare qe jan mebshtetur ne principin e ankronimeve teritoriale dhe kufijet e vet Kosoves jan te diskutuashme dhe ne varsi te zhvillimeve ne teren duke nxitur zhvendosjen ekonomike ,ne mberndesi te Kosoves ku do behen kryesish me popullaten serbe ose shqiptare .keshtu lojnat politike dhe projeketet e Evropes parashohin ne te ardhmen qe Serbis te pranohet ne bashkesin evropian qe te arihen merveshjet e kthimeve te aparateve shtetrore serbe ne Kosove duke ju mundesia qe ne kuader te Euleksit nene ombrelen e Euleksit te i mundesohet xhandarmeris serbe te lokohen neper vendbanimet ku ka me shum popullat serbe dhe krejt lojrat politiko ekonomike kan qellim qe bashibuzukve ton lidershipit ton tju lejeoj duart e lira ne shitjen e ktyre pronave dhe atyre ju behet qefi qe qeveritaret tan jan aq te unet dhe bejn kapital dhe pasurohen nga shitjet e ktyre pasurive dhe sa ma shum qe shkatrohet ekonomia e Kosoeves ,dhe deri sa qeveria e Kosoves se bjen asnje projekt zhvillimor atyre pra Evropes Kurv i pershtatet ky mos zhvillim ky varferim ky shkatrim dhe me mir me than kjo far hajnie qe po behet ashiqare dhe qiftit te bodyt si ben pershtypje qe filan fabrika u ba pomp benzine ose hotel per darsma .Pra deri sa ata mbushin gjepat e vet dhe pupullin e lejn ne meshir qe te shperngulet per te siguruar jetes .Shkiet ne tjeter an se bashku me Europen kurv perpilojn projektet qe do i realizojn ne te ardhmen .Disave ktu ju duket nostalgji komuniste qe te zhvillohen ato ndermarje te vazhdojn prodhimin te punsohen se paku 50 perqind te punteroreve e ne tjeter ane se shohin se mosezhvillimi i Kosoves po lejon qe Evropa kurv te bej hesape ne logari te krejt neve Kosovareve duke i shantazhaur kta qe shkatrun deri me sot ekonomin e Kosoves dhe disa ktu etiketojn qifin tim si pseudokomunist dhe adhurues te titizmit .Dhe se shohin qe moszhvillimi i Kosoves dita dites Kosvaret i detyron te behen shtatas te shtetit i cili me se shumti ja ben qe te shkoj nga Kosova vetem e vetem qe Kosovaret te ikin nga Kosova te bejn dokumente te tyre pra serbe ,te gjitha nivelet europjane po na shtypin dhe spo na lejojn ne asnje resor te zhvillohemi as ne sport as ne bujqesi ,e ne tjeter ane qeveria ben iso per te arriturat e tyre qe po ben qfar ironie a.
mund te vazhdohet .
bluai

BODY 2
28.07.2009, 10:15:49
simas fjaleve tuaja armiku me i madhe i shqipetareve qenka vet shqiptari...

qka po lodhemi ateher me gjet fajtorin,kur fajtori qenka mes nesh hhahahah

bluai
28.07.2009, 13:06:47
z.Body nese i referohesh shkrimeve te mija ne ket tem ateher paske ardh ne nje konkluim te gjer .Un se fajsoj shqiptaret ne pergjithesi.Per me i kuptu gjerat ateher ti duhesh te kesh njohuri politike ,ekonomike dhe diplomatike.Ndikimeve te brendeshme dhe te ndikimeve nga jasht .Interesave globlae dhe interesave Europiane dhe shum gjerave tjera qe ne na rrethojn .
Per me them me kjart ne vet nga ndikimet dhe nga mosmarveshtjet brenda perbrenda strukturave udheheqese kemi ardhe ne ket gjendje qe jem .Ne nje far menyre duhet te mundohemi ne nje far menyre te bejm diqka e ajo me e vogla eshte nese mundemi te shkrujm ktu dhe nga ky kendeveshtrim un jam kyqur ne ket forum.Plot 20 vite sjam kyqyr ne politik dhe se kam ndermend te kyqem ne sqenen politike .Vjen pytja qka me nxit te shkruj ktu edhe pse e di se ndoshta askujt si bejn pershtypje apo i lexon najkush por me mir eshte te shkrush dikend e te shprehesh mendimet tua personale se sa te heshtes.
Qeveria e Kosoves presidenti dhe parlamenti duhet te degjojn vetem Amerikanet dhe udhezimet e tyre .Pasi lideret tan nuk i permbahen ne tansi kshillave Amerikane ateher ka ardhe deri te ky pefundim na erdhe Pakoja e Ahtisarit e mebeshtetur ne rezolutet 1244 dhe nje projekt i decentralizimit ,se bashku me projektin e kthimeve qe eshte po i njejti projekt qe e thash me siper i qubrilloviqit .Pse ka ndodh kjo mu per ate arsye se ledershipi yn spo gjen gjuh te perbasket per inetersat te pasurimit lidershipi i ka harue ne tansi interesat e Kosoves .Interesi i kosoves eshte zhvillimi ekonomik por edhe politik .Sa ne na lejon Pakoja e Ahtisarit e cila ne tansi lidh Kosoven ne bosht udheheqes e ai eshte CPU i cili bjen vendime vetm tue bisedue me Beogradin e ne ato biseda se vetet kur qeveria as parlamenti,por as kryetari i nderuar i kosoves .Ne kushtetut e cila bazohet vetem ne ligje e jo alineje ju ka lejuar privilegjet qe po i bejn parlamentaret qeveritaret ,ministrat ,gjerave tjera te pavler per interes te vendit pra te Kosoves .Ato privilegje qe i ipen funksionarve jan shum te embla dhe per ato karige se shohin se ne brendesi ajo pako e Ahtisarut ne na len te gjitheve te rrobruar institucionalisht nga CPU dhe nga Beogradi .Nese se beson lexoje pakon e Ahtisarit do ta citoj vetem nje nen shum te kjart te asaj pakoje e ti nese se beson lype ktu e ke nese se ka shly najkush un e kam pruar ktu kerkoje me nikun tim bluai pakoja e ahtisarit .Ja edhe neni kryesor i asaj pakoje .Mar nga gazeta "Koha ditore "perkthimi jozyrtare.
Aneksi VIII
neni 3 Kufiri
3.2
Treitori i Kosoves do te definohet nga vija kufitare e Krahines Socialiste Autonome te Kosoves brenda Republikes socialiste Federative te Jugoslavis ashtu siq kan qen kto vija kufitare nga marveshja e demarkacionit ne mes te republikes Federative te JUgoslavis dhe republikes se maqedonis me 23 shkurt 2001.

3.3
nder tejera thuhet mos ti citoj PCN dhe PUN do te perfaqesohen ne ket komision
nder tjera po ne ate faqe e ke edhe pasojn nenenet e pronsis dhe sene tjera mos ti citoj

Pra zotri ja se qka kan votuar parlamenti Kosoves pra kur te kqyresh ate kryesoren pra ne qka bazohet kjo far pakoje ne rezolutetn 1244 ateher me te vertet eshte te pytemi te gjith se kah o ka shkon Kosova qka o ka ndodh me ne te gjith dhe pse askush se qon zanin per kto gjera qe ashiqare po na qojn nen kthetrat e dirigjimve nga Eoropa dhe nga vet Serbia respektivisht nga vet Beogradi ku qeveria as preisdenci skan as edhe nje ingerenc te bisedojn per asgje se ato jan te definuara ne ate paket te cilen parlamenti i ka votu .
Pra zotri bady me te sqaru ket qeshtje duhet se paku te shkruhet nja 500 faqe ne ket forum dhe te analizohet qdo menyr veprimi shum tem e gjeta dhe askujt ktu por edhe ju jeni joserioz siq jan shumica dhe mendoj se me nje emer patriotik siq e quajn Kosoven si republik e Kosoves e parnuar nga 62 a me shum shtete .Kjo eshte shum tragjike per ne te gjith sepse projketet te cilat parashihen te behen ne Kosove sjan asgje tjeter pos projektet te cilat jan te perpiluara ne uzinat e Beogradit .Ne tjeter an konfuzitetin me te madh ne popull po e ben emritmi i Kosoves si shtet apo republik ky far termi patriotik eshte ber me qelim qe te gjith ne te na mashtrojn edhe njeher dhe ne na ka hy te gjitheve nje thik e madhe ne shtepinen ton .Pra sa do te analizosh dhe te shqyrtosh mundesia ateher mundesi e ndrimeve ne sqenen ton te Kosoves eshte shum veshtir te arihet deri sa nuk behen te gjith se bashku te mendojm e te bisedohet per format e daljes nga ky far gracke te cilen e kem votue vet pa aste nje depad publi pra populli su vet hiq .
vazhdon
bluai

BODY 2
28.07.2009, 15:01:40
z.Body nese i referohesh shkrimeve te mija ne ket tem ateher paske ardh ne nje konkluim te gjer .Un se fajsoj shqiptaret ne pergjithesi.Per me i kuptu gjerat ateher ti duhesh te kesh njohuri politike ,ekonomike dhe diplomatike.Ndikimeve te brendeshme dhe te ndikimeve nga jasht .Interesave globlae dhe interesave Europiane dhe shum gjerave tjera qe ne na rrethojn .

Per fat te mire i njof te dy boterat...edhe atebote kur social imperializmi millosheviqian punonte me diktatin e elaboratit te Qubriloviqit,por edhe ne kete boten demokratike(kapitalizmit te eger) kur qeveria kukull(t'gjitha qeverit e pasluftes),shiten me qka kan pronen shteterore per te ngopur lakmit personale nga perqindja e tendereve alla Ahmet Shalqe...
Prandaj thash ne kuptim figurativ qe armiku me i madhe i shqipetareve eshte vet shqiptari...
me t'mira

bluai
28.07.2009, 18:43:16
Zonja dhe zotrinj te bejm nje perpjekje sado pak te kontribojm te shkruajm konkret .
Pra vjen pytja se qka te behet a mundet te ndrohet diskursi politiko ekonomik ne Kosove .Mund te nrohet me nje kusht te zgjedhen njerz te vizioneve te cilet kan nje perkrahje te gjer edhe ne popuul por edhe tek nderkombetaret .
A kem njerez te till ?
Po kem kem edhe ate shum te zotet por fatekeqesisht ata se fituan pragun zgjedhor prej 5% .Qka duhet ndermer sipas mendimit tim parlamenti qeveria dhe kryatri i Kosoves?

Kur te Analizohet mir e mir pakoja e Ahtisarit dhe te shiqohet a ke mundesi qe kjo qeshteje te ndroj ne dobi te krejt Kosoves .Po ka mundesi eshte nje kusht shum i ngusht pra shum shum i veshtire te arihet .Pra separi duhet te kem perkrahjen Amerikane duke ju sqaruar domethanjen e asaj pakoje pra nga rrjedh ajo pako e Ahtisaarit te behen krahisemet dhe te i behet me dije faktorve nderkombetare qe mu kjo far politike ne na ka pruar ne ket gjendje qe jem tash .Vazhdimisa e projekteve te deshtuara paraprakisht nxit qe kto gjera te ndryshojn dhe te kerkohet mbeshtetja institucionale sa lejon Korniza Kushtetuese e Kosoves se edhe kjo duhet te ndroj por se pari duhet te ndroj permbajtesia e pastaj Korniza Kushtetuese .
Pra duhet te zgjdhen njerz te lemejve juridik dhe ekonomik .Jurisatat duhet te shiqojn se qka mujn me be ne Hag qe kjo gje te ndryshoj ne favorin ton qe rezoluta 1244 te hiqet nge rendi i dites .Pra te gjitha drejtimet diplomatike duhet te shikojn ne aspektet juridike qe gjerat te ndryshojn ne favor te Kosoves .A egziston kjo menyr e ndryshimeve ?Po ka mundesi sipas Konventave nderkombetare dhe bazave ndrkombetare te klauzulave te shtesive te kombeve te pranuara botrisht pasi ne nje aspekt juridiko politik egziston nje gje e til pra diplomacia ktu do lunnte rrol te madh ku pranimi i Kosoves si shtet do mundesonet ndrimet ranjesore pas nje periudhe dhjetevjeqare .Duhet te shiqohet mundesia e dialogimve mes palve te interesuar qe ter proceset ne Kosove te jen sa me pozitive e ne favore te Populli te Kosoves .
vazhdon
bluai

Burimi35
28.07.2009, 22:42:39
Shqiptaret nuk treguan "interes" te mbrojne pasurin Shoqerore/Shteterore !
As ne Shqiperi mbas ndryshimeve politika ,as ne Kosove mbas luftes!

bluai
29.07.2009, 17:31:22
Te shikohet mundesia e zhvillimeve ekonomike duhet te pas kapital.Kapitali i marrun nga institucioneve bankare si jan BB MMF e tjera duhet qe paraprakisht te shiqohet dhe te perpilohet porjekte.Projektet ne makro dhe mikroekonomi.Te gjitha resoret qe kan mbetur kan mundesi revitalizimi andaj duhet te ndermeren masat paraprake te zhvillimit te resoreve kapitale ashtu qe te perpilohen programe qe do te ken benifitet nga shteti si pjesmarse e udhheqjes dhe menaxhimin e mjeteve si dhe plasimin e te mirave materiale duke ber shpenzime minimale .Te gjitha kahjet zhvillimore te ndrmarjeve te mbetura duhet te ken nje perparsi zhvillimi dhe te lihet filozofia e ndertimeve te autoudhave te cilat skan mundesi punsimi ne afatgjat .Resoret te cilat duhet te investohet gjithesesi duhet te jen rentabile dhe rentabiliteti i tyre studjohet nga grup expertesh me mundesi zgjerimi kur te filojn kto organizata te behen rentabile ateher shiqohet mundesia qe autoudha e planifikuar te behet dhe te ndrtohet pasi te jen pjekur kushtet qe kapitali me ane te fitimit dhe nga taksat e tyre te nis projketet e ndertimeve te rrugeve dhe te nxisin zhvillimet krahas tyre te resoreve te ndryshem qe gjenden ne Kosove siq jan ndertimi i uzinave perpunuese te legurave dhe ferolegurave mineraleve te shumta qe gjenden ne Kosove .Pra ne kem nje kapital tokesor te paexploruar dhe shiqohet mundsit tjera te reviltalizimit dhe zhvillimit te gjitha resoreve ne menyr vertikale dhe horizontale ne teritorin e Kosoves.Te gjitha kto jan lemij e madhe dhe sejcila ka mundesi te behen perllogaritjen e kosotos shpenzimeve te ndertimeve arsyeshmerin e investimeve dhe mundesin e punsimin e shum te papuneve qe gjenden ne Kosove .Pra paramendone se si do dukej kosova pas 20 vitesh po te nisej qysh tash te behen investime kapitale ne disa objekte egzistuese te cilat mund te jen shum rentabile dhe fitimprurese .Psh ja nje shembull .
ne Komunen e Rahovecit gjenden rezerva te medha Ari ,(dukatit)ne fshatin Polluzh ,zatriq ,kramovik dhe pitkiviq .Pra aty mund te ndertohet nje fabrik e perpepunimit te arit .
Ose psh si zgjedhet problemi i elektricitetit .Ne Komunen e Kaqaqanikut egziston lokacioni me gjith infrastrukturen e duhur aty mundet te ndertohet nje Termoelektran me shfrytezim te gazit natyror pasi Kosova ka gaz natyror dhe mund te behet nje projekt qe te ndertohet sistemi i gazesjelesit ose te kyqet me gazesjelsin egzistues deri sa Kosova te ndertoj gezesjellesin e vet .Pra largesia e atij gazsesjellesit nga lokacioni ku mendohet te ndertohet ajo termoelektran eshte 20-30 kmne thelsi te kufirt Maqedon .Mundesit e zhvillimeve jan te shumta planifikimet mund te realizohen me nje perkushtim nga qeveria duke perzgjedhur ekipe experte me ane te konkursit ku ekxpertet e lemejve te ndryshem do te kishin mundesin te shpalosin projektet dhe menyren e realizimit te projekteve zhvillimore.
Pra te flitet per temat e ndermarjeve qe duhet te zhvilloheshin dhe ato egzistuese qe jan jasht funksionit ateher nevoitet me shum hapsir dhe koh te shqyrtohen kto qeshtje .Por e para e punes eshte qe te kerkohet qe ne projektet e partive qe konkurojn ne zgjedhje te ken nje projekt te till zhvillimor dhe kush ka projektin me te mir do vendoste vet populli .
me nje Debat pararak per projektet qe jan te eksponuara ne kuader te partive te ndryshme .Ndersa Kryetari i Kosove do zgjedhje me voten e popullit si dhe qeveria se bashku me kabinetin qeveritar nga vet populli ku si kandidat te ministrive te ndryshme do mundeshin te prezentoheshin projektet politike dhe ekonomike te sejcilit kkandidat pra kabineti qeveritar do perzgjedhte vet populli e jo Kryeministri .Ky eshte vetem nje menyr dhe ka menyra tjera se si mundet te organizohej nje shoqri dhe si do te funsiononte ajo shoqri a do funksiononte si shoqri kapitaliste apo si shoqri e perzier kapitaliste me disa nuanca socialiste ,apo do te jet ne tansi nje shoqri social komunsite e dirigjuar .Vjen pytja se qka kisha preferuar un personalisht .Per mua si sistem me i perfeksionuar do ishte nje shoqri kapitaliste me primase a nuanca socialiste .Arsya qendron mu aty se jem nje shtet me shum te pa pun dhe ne na nevoiten skemat sociale qe te perbalemi me problemin e gjendjes sociale .Ket projekt pak e shum e perdor edhe Amerikanet ku brenda shtetit kan kapital te perzier shtetror dhe kapital aksionar dhe kapital individual ku skemat e punes brenda perbrenda sistemit te organizimit te trusteve dhe gjganteve perpunues dhe finalizues kan nje sisetem te njejt zhvillimi dhe organizimi mbernda vet atij trusti a gjigandi perpunues pra nje skem sociale te organizimit e finalizimi i produketeve behet ne menyr kapitaliste te shitjes duke zbatu sistemin beqeler dhe devdienten neper tregjet botrore e duke mbrojtun me menyr proteksioniste te Kauckit tregun e vet .Pra aparati eshte aq i sofistikuar dhe kompleks .Pra per me kuptu me mir kto gjera duhet te flasim me ore te tera reth ktyre gjerave .
vazhdon
bluai

bluai
29.07.2009, 22:18:12
Psh ja si do te dukej nje projekti zhvillimor ekonomik dhe politik i Kosoves e ky mendim eshte ne vija te trasha pra te shkurt duke mos perfshir te gjitha aspektet veq e veq .pra duke mar shembull konkret te nje organizate a nje resori .
Se pari duhet te kem ne kushtetut e cila garanton qe shteti i Kosoves garanton kthimin e parave te mara huva .Si dhe garanton investuesit qe investojn ne shtetin ton .
Qeveria do perpilonte nje projekt ksisoji .
Projektet Afatmesme dhe afateshkurtra .
perfaqesimin e Ambasadorve ,jasht vendin dhe akreditimin e njerzeve qe do perfaqesojn interesat e Kosves ne qdo lemej veq e veq do te ket nje ekip prej me shum se 20 expert te studimeve ndrkombetare dhe hulumitimin e tregjeve ne vendet ku perfaqesohet .
Ekonomia do te zhvillohej ne brendesi te teritorit te kosoves ne ate menyr qe shiqohen mundesit e inevestimeve shtetrore me kaptal shtetror dhe Individual pra kapitalit privat me mudesi tjera inevstimeve .Qdo ndremarje do ket garant banken qendrore te Kosoves e cila do te ket thesarin e vet te bazuar ne ari.
Ekonomia e vendit perfshin shum spektre te zhvillimeve ne fusha te nryshme brenda perbrenda dhe mudesia e zhvillimeve duhet te shkoj ne ate menyr se sa ka kapacitet dhe sa eshte e leverdishme te zhvillohet nje resor .
psh resori i Industris dhe perpunimit te zingut siq ka qen psh Trepqa.Pra sa nevoitet kapital qe te revitalizohet kjo sipermarje gjigante .A ka lande te par se eshte minimumi i shfrytezimit te kapiciteteve egzistuese sa ka mundesi qe te zhgjerohet kapaciteti .
rentabiliteti i saj sa jan te amortizuara sa kapital nevoitet qe te ndrohen paisjet me te reja ,sa eshte kapaciteti i saj ,sa puntor mund te punsohen fillimisht dhe me qfar kushtesh duhet mar kapitali i huazuar .
Afarizmi ,rentabiliteti ,shpenzimet ,inventari ,kapaciteti ,kapitali i investuar ,devdientet aksionet bankare ,sasia e pundhenjes ,sa puntor pra fillimiisht mund te punsohen ne ate objekt ,jan nje nder gjerat me te thejshta qe mund te planifikohen se ka gjera tjera qe duhet parapar dhe qe si ceka un ktu pra e thjeshtova shum se eshte shum me komplekse nje planifikim me i perpikt po mos me kompliku me terme ekonomike ato si ceka por jan te randesie shum te madhe.
Propabiliteti e efikasitetit dhe kostaja e kredinave te mara dhe planifikim i kthimeve te mjeteve te cilat jan mar hua eshte shum shum me randesi se si dhe sa ka kapicetet ai resor te funksionalizohet dhe kur te logariten te gjitha te hyrat dhe te dalat e mundeshme perllogaritjes duhet te i shtohet plus minus 50 % te kapitalit te investuar mvaret se qfar bilanci del .Nese Bilanci del pozitiv ateher i zbriten minus 50% por nese bilanci del negativ ateher i shtohen 50 % te vleres .
Kjo menyr e perllogaritjes duhet te ket edhe nje parasysh afatin e kthimeve te interesit te kapitalit te investuar apo me mir me then kapitalit te mar andaj sistemi i planifikimit afateshkurt eshte tre vjeqar ne menyr qe ai porjekt ne varsi nga suksesi ka tendenc te vazhdoj edhe pes vjete tjera .Pra ky eshte ne nje far menyre planifikimi afatshkuret dhe afatemesem i zhvillimit te resoreve veq e veq .Pra sejcili ka karakteristikat e veta themelore te zhvillimit dhe planifikimit ne veqanti .Me randesi eshte hulumtimi paraprak i tergut ne bot dhe sa ka nevoj bota per ato mjetet qe prodhohen ne ato organizata .Pra hulumtimi i tregut dhe perpilimi i nje projekti i cili sado pak i pershtate ekonomis se Kosoves dhe ateher qeveria duhet te pervjel menget te nxis expert e lemejve te ndryshem te bejn parapergaditjen e funksionalizimeve te organizatave ne vend pra ne Kosov .
resoret siq jan Bujqesia ,blegetoria ,agrokultura e gjerat tjera bujsqesore mund te zhvillohen ne qdo vend te Kosoves duke studju ma se pari kapacitetet egzistuese mundesia e explorimit dhe shtimin e gjedheve anekand Kosoves.
Pra nje tem shum e gjat dhe e gjer qe mund te bisedohet .
Po vjen pytja a i ka ber kto gjera qeveria ajo ska as te nje projekt edhe me te thjeshtin qe do jepte shenja qe ekonomia Kosovare do leviz ne ate apo ket drejtim .Te gjitha ja ka lane stihis dhe askush se sheh te udhes as te biesdoj per keto tema shum komplekse dhe qe dojn njohuri nga spektri ekonomik dhe politik .
Dihet se si nje shtet e ka ekonomin ashtu e ka edhe politiken .
Pra konkludimi vie vet se Kosova so zhvilue ekonomikisht por edhe politikishte so askund.
kaq un njeher
ju le juve te bisedoni ndoshta do kyqna .
Kisha fol per ket tem shum shum e shum ma shum por askend nga diskutuest e nderuar spo e shoh se eshte i inetersuar te ipen mendimet ne lidhje me ket tem .
ju pershendes
dhe i uroj te gjithve qe Kosova me ne fund populli te zgjohet e te zgjedh njerz expetra e jo patriota qe skan haber se si funsionon shteti .
me nderime
bluai

pirroja1
30.07.2009, 15:06:09
A e din kush te na e thote: kush jane organizuesit e vjedhjes ne Trepēe, kah mesi i viteve te 80-ta, te nje sasie te konsiderueshme te arit dhe te 1500 KG argjendi? Nga ka shkuar kjo pasuri e vjedhur dhe ne duart e kujt gjindet sot?

Eshte nje teme interesante kjo, krahas atyre te cilet e kane demtuar Kosoven politikisht, duhet te dihen edhe ata te cilet e demtuar edhe ekonomikisht.

piloti
30.07.2009, 21:09:24
A e din kush te na e thote: kush jane organizuesit e vjedhjes ne Trepēe, kah mesi i viteve te 80-ta, te nje sasie te konsiderueshme te arit dhe te 1500 KG argjendi? Nga ka shkuar kjo pasuri e vjedhur dhe ne duart e kujt gjindet sot?

Eshte nje teme interesante kjo, krahas atyre te cilet e kane demtuar Kosoven politikisht, duhet te dihen edhe ata te cilet e demtuar edhe ekonomikisht.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::


Nga mesi dhe fundi i viteve 80 dhe ne vitet 90 , Ekonomia e Kosoves u vjedh me te madhe ,
Keshtu , edhe ne AGROKOSOVACOMMERC ne fillim te vitev 90 "zhduken" (shiten ) 5 Aeroplan bujqesor mjaft modern per ate Kohe -okularet tregoin se ato fluturake bujqesore u shiten madje nga 400000 € per cop dhe ato para u futun ne xhepa te 3-4 personave !!!!!!,
Vidhet EXIMKOSI, ky mbeten qindra kamion SCANIA te TRANSKOSOVES!!!!!!,
Po Hotel GRANDI -qpo ndodh me te ( ndegjova se kete objekt e kane "Bler" Vllezrit Thaqi !!!!!)
Ne vitet e e para te pasluftes , ate pasuri qe skishgte arritur te plaqkis okupatori sllav e vjedhen -athu kush????,

U vjedhen , shume mjete bujqesore, traktor , kamiona, ndersa uuzurpuan
qindra e mijra banesa ,shtepi, dhjetra e qindra lokale afariste , lokale hoteliere,
pse mbahen te gjitha keto marrina ne heshtje ndersa ata qe vjedhen dhe uzurpuan -sot rrahin gjoks se jane bere te pasur me pune te menqur!!!!!!!, me biznes!!!!!!!,

Nje Biznismen i "suksesshem " menjehr mbas lufte uzurpon (jozyrtarishte) E ZYRTARISHT gjoja ka bler -megjithat sipas te gjitha gjasave ne bashkpunim me shkijet , vetem ne nje pjes te Prishtines shet mbi 200-300 troje !!!!!!! me nje qmim marramends deri ne 12000€ per nje ARI !!!!! sot ai person me ato para nderton objekte tregtare me vlera milionshe -Ndesa keso marrina dhe te ngjajshme ka anekend Kosoves por vetem duhet hulumtuar!!!!!


Piloti

pirroja1
31.07.2009, 08:20:03
Kush jane vjedhesit e arit dhe argjendit te "Trepēes"?

Sherbimi sekret jugosllav UDB permes bashkepuntoreve te tyre, arriten qe ne menyre spektakolare ne vitin 1984, ta vjedhin nje sasi te konsiderushme ari dhe argjendi nga "Trepēa". Personat e implikuar ne kete vjedhje, vinin nga nentoka kriminale, ishin shqiptar te cilet jetonin ne Kroaci dhe jetojne ne Kroaci. Ari dhe argjendi pas vjedhjes transferohet ne Zagreb dhe shkrihet ne Rafinerine e quajtur "Rafinerija Plemeniti Kovina" - Zagreb, rruga "Rade Konēar" nr 21.

Personat e implikuar ne vjedhje:

- Risto Rakiq, inspektor i larte i UDB-se ne nivel Federativ, per shume vite i angazhuar ne Kosove

- Mentor Ēoku-bashkepuntore i UDB-se, kryetar i Gjykates se Qarkut ne Prishtine,gjate viteve te 80-ta shqiptoje me qindra vite burg per rinin kosovare

- Krist(Ndue)Gjergji, i lindur me 21.01.1940 ne Bishtazhin te Gjakoves

- Mhill(Ndue)Gjergji, i lindur me 27.10.1942 ne Bishtazhin te Gjakoves

- Pjeter(Ndue) Gjergji, i lindur me 09.02.1956 ne Bishtazhin te Gjakoves

- Gjon(Ndue)Gjergji, i lindur me 26.08.1962 ne Bishtazhin te Gjakoves

- Pren(Dede)Lleshdedaj, i lindur me 19.07.1935 ne Smaq te Gjakoves

- Kole(Mhill)Daka, i lindur me 06.02.1947 ne Prizren

- Ndue(Mark)Shala, i lindur me 26.04.1943 ne Velezhe te Prizrenit

- Simon Spaqi, i lindur me 12.04. 1949 ne Velezhe te Prizrenit

Kryesuesi i ketij grupi, Krist Gjergji, ne vitin 1988, me sygjerim te UDB-se dhe ne sherbim te saj, kalon ne Austri per tri vite, per t'u kthyer prape ne Kroaci, ku jeton edhe sot. Pas vjedhjes se "Trepēes" dhe pasurise se Kosoves, ky grup arriti te krijoje nje perandori te pasurive te patundshme.

Ky grup kishte mbeshtetje te forte nga inspektoret e UDB-se; Dragomir Meniqanin, Sabri Reēica, Ilija Karajiq, Angjelko Petroviq, Ibrahim Bashiq, Slobodan Dediq etj.


Dosja sekrete e UDB-se prej 46 faqesh, detalisht e pershkruan strukturen e grupit ne krye te cilit ishte Kriste Gjergji, se bashku me puntoret operativ te UDB-se te cilet i qendruan afer.Ne dosje te gjithe keta persona jane te klasifikuar si qytetar lojal te Jugosllavise dhe nese ndodh qe te bien ndesh me ligjin, ligji duhet ti mbyll syte para tyre...!

Bashkepuntoret e Kriste Gjergjit, kane qene edhe keta persona:


- Sami(Halil)Musliu, i lindur me 07.02.1961 ne Podujeve

- Ndrec(Mark)Shala, i lindur me 13.08.1958 ne Smaq te Gjakoves

- Faton(Xhemajl)Zeqiri, i lindur me 08.07.1956 ne Podujeve

- Isa(Muharrem)Murati, i lindur me 15,08.1958 ne Llapashtice te Ulet te Podujeves

- Daut(Muharrem)Murati,i lindur me 07.06.1956 ne Llapashtice te Ulet te Podujeves

- Ylber Ramadani, "Beni", i lindur me 10.05.1963 ne Raince, Presheve.


Njeri nga klanet i cili ka qene ne sherbim te UDB-se, poashtu figuron ne kete dosje, i cili eshte marre me shperlarje te hollash, shitje te droges ne Evrope per llogari te UDB-se, ka qene klani i Qazim Osmanit - "Felixi", te cilin e ka udhehequr Gafurr Idrizi.

Ne sherbim te ketij klani kane qene keta persona:

- Ruzvelt Mirdita

- Marije Krasniqi

- Ndue Nocaj

- Nik Koshi

- Hysen Fotaqi

- Renata Baftijaj etj.

Pjese nga kreu i dosjes:

http://3.bp.blogspot.com/_P6GPEHXo6UY/SnKIP12DNFI/AAAAAAAAAug/bxWdK7oiUdQ/s1600-h/Dosje+e+Kriste+Gjergjit.jpgNenshkrimi i Krist Gjergjit i dhene pas dorezimit te arit dhe argjendit ne "Rafinerija Plemeniti Kovina" ne Zagreb:


http://4.bp.blogspot.com/_P6GPEHXo6UY/SnKIjOgnXvI/AAAAAAAAAuo/yvSaAZEnWv4/s1600-h/Nenshkrimi+i+Krist+Gjergjit.jpg


PS. Dosjen nuk mund ta publikoje te teren per shkaqe objektive...!

Apokalypse
31.07.2009, 10:46:48
Shqiptaret nuk treguan "interes" te mbrojne pasurin Shoqerore/Shteterore !
As ne Shqiperi mbas ndryshimeve politika ,as ne Kosove mbas luftes!

Flmd. per kete permbledhje te shkurte me mend e vend!

Shpetimi
31.07.2009, 16:59:00
Kush jane vjedhesit e arit dhe argjendit te "Trepēes"?

Sherbimi sekret jugosllav UDB permes bashkepuntoreve te tyre, arriten qe ne menyre spektakolare ne vitin 1984, ta vjedhin nje sasi te konsiderushme ari dhe argjendi nga "Trepēa". Personat e implikuar ne kete vjedhje, vinin nga nentoka kriminale, ishin shqiptar te cilet jetonin ne Kroaci dhe jetojne ne Kroaci. Ari dhe argjendi pas vjedhjes transferohet ne Zagreb dhe shkrihet ne Rafinerine e quajtur "Rafinerija Plemeniti Kovina" - Zagreb, rruga "Rade Konēar" nr 21.

Personat e implikuar ne vjedhje:

- Risto Rakiq, inspektor i larte i UDB-se ne nivel Federativ, per shume vite i angazhuar ne Kosove

- Mentor Ēoku-bashkepuntore i UDB-se, kryetar i Gjykates se Qarkut ne Prishtine,gjate viteve te 80-ta shqiptoje me qindra vite burg per rinin kosovare

- Krist(Ndue)Gjergji, i lindur me 21.01.1940 ne Bishtazhin te Gjakoves

- Mhill(Ndue)Gjergji, i lindur me 27.10.1942 ne Bishtazhin te Gjakoves

- Pjeter(Ndue) Gjergji, i lindur me 09.02.1956 ne Bishtazhin te Gjakoves

- Gjon(Ndue)Gjergji, i lindur me 26.08.1962 ne Bishtazhin te Gjakoves

- Pren(Dede)Lleshdedaj, i lindur me 19.07.1935 ne Smaq te Gjakoves

- Kole(Mhill)Daka, i lindur me 06.02.1947 ne Prizren

- Ndue(Mark)Shala, i lindur me 26.04.1943 ne Velezhe te Prizrenit

- Simon Spaqi, i lindur me 12.04. 1949 ne Velezhe te Prizrenit

Kryesuesi i ketij grupi, Krist Gjergji, ne vitin 1988, me sygjerim te UDB-se dhe ne sherbim te saj, kalon ne Austri per tri vite, per t'u kthyer prape ne Kroaci, ku jeton edhe sot. Pas vjedhjes se "Trepēes" dhe pasurise se Kosoves, ky grup arriti te krijoje nje perandori te pasurive te patundshme.

Ky grup kishte mbeshtetje te forte nga inspektoret e UDB-se; Dragomir Meniqanin, Sabri Reēica, Ilija Karajiq, Angjelko Petroviq, Ibrahim Bashiq, Slobodan Dediq etj.


Dosja sekrete e UDB-se prej 46 faqesh, detalisht e pershkruan strukturen e grupit ne krye te cilit ishte Kriste Gjergji, se bashku me puntoret operativ te UDB-se te cilet i qendruan afer.Ne dosje te gjithe keta persona jane te klasifikuar si qytetar lojal te Jugosllavise dhe nese ndodh qe te bien ndesh me ligjin, ligji duhet ti mbyll syte para tyre...!

Bashkepuntoret e Kriste Gjergjit, kane qene edhe keta persona:


- Sami(Halil)Musliu, i lindur me 07.02.1961 ne Podujeve

- Ndrec(Mark)Shala, i lindur me 13.08.1958 ne Smaq te Gjakoves

- Faton(Xhemajl)Zeqiri, i lindur me 08.07.1956 ne Podujeve

- Isa(Muharrem)Murati, i lindur me 15,08.1958 ne Llapashtice te Ulet te Podujeves

- Daut(Muharrem)Murati,i lindur me 07.06.1956 ne Llapashtice te Ulet te Podujeves

- Ylber Ramadani, "Beni", i lindur me 10.05.1963 ne Raince, Presheve.


Njeri nga klanet i cili ka qene ne sherbim te UDB-se, poashtu figuron ne kete dosje, i cili eshte marre me shperlarje te hollash, shitje te droges ne Evrope per llogari te UDB-se, ka qene klani i Qazim Osmanit - "Felixi", te cilin e ka udhehequr Gafurr Idrizi.

Ne sherbim te ketij klani kane qene keta persona:

- Ruzvelt Mirdita

- Marije Krasniqi

- Ndue Nocaj

- Nik Koshi

- Hysen Fotaqi

- Renata Baftijaj etj.

Pjese nga kreu i dosjes:

http://3.bp.blogspot.com/_P6GPEHXo6UY/SnKIP12DNFI/AAAAAAAAAug/bxWdK7oiUdQ/s1600-h/Dosje+e+Kriste+Gjergjit.jpgNenshkrimi i Krist Gjergjit i dhene pas dorezimit te arit dhe argjendit ne "Rafinerija Plemeniti Kovina" ne Zagreb:


http://4.bp.blogspot.com/_P6GPEHXo6UY/SnKIjOgnXvI/AAAAAAAAAuo/yvSaAZEnWv4/s1600-h/Nenshkrimi+i+Krist+Gjergjit.jpg


PS. Dosjen nuk mund ta publikoje te teren per shkaqe objektive...!
------------------------------------------
Mbase ėshtė njė grup tjetėr (shumė mė i madh sesa ky qė e pėrshkruan Pirroja1 nė postimin e mėsipėrm) qė kishte bėrė vjedhjen e qindra tonelatave argjend nė Trepēė, ku shumica nga dhjetra tė arrestuar dhe denuar deri me 20 vjet burg ishin shqiptar, nė mesin e tė cilėve kishte vetėm pesė-gjashtė minoritar sllav (boshnjak, kroat dhe serb).
Pėr aq sa mua mė kujtohet edhe nė atė grup shumica e tė involvuarėve nė vjedhjen masive ishin tė angazhuar nga UDB-ja, e veqmas i akuzuari kryesor ishte njė shqiptar i "arratisur" mė parė nė Shqipėri, emri i tė cilit tani nuk po mė kujtohet, ku ai nga sigurimi shqiptar ishte zbuluar si agjent i UDB-sė, e pėr pasojė ishte akuzuar e denuar si agjent e spiun me disa vite burg.
Pas lirimit nga burgu (nė Shqipėri) ai person kishte kėrkuar tė kthehej pėrseri nė Kosovė, ēka edhe i ishte lejuar kthimi nga shteti shqiptar, dhe i njėjti kthehet nė vendlindje, pra nė Kosovėn e pushtuar nga ish RSFJ, gjegjėsisht nga Serbia.
Meqenėse ai person nė Shqipėri ishte derguar me detyrė tė posaēma nga UDB-ja, dhe meqenėse sigurimi shqiptar e kishte zbuluar dhe burgosur si agjent tė UDB-sė, ai pas kthimit nė Kosovė kėrkon nga shteti jugosllav dėmshpėrblimin e "merituar".
Mirėpo siq dihet, ēdo njeri qė e shet nderin, dinjitetin dhe kombin e vet pėr para dhe interesa peronale, sigurisht qė as padroni nuk e respekton, ndaj dhe kur nuk i duhet mė e hudh si limonin e shtrydhur.
Kėshtuqė, UDB-ja jo vetėm qė nuk e dėmshpėrblen atė ndyrėsirė shqipfolėse, por pėrkundrazi edhe njėherė e shfrytėzon, duke i lėnė atij hapsirė dhe mundėsi tė organizoj njė grup jo tė vogėl lakmitarėsh shqiptar, tė cilėt bėjnė vjedhjen e madhe tė argjentit tė deponuar nė Kombinatin Trepēa.

Pėr tė mos e zgjatur mė tepėr lidhur me poshtėrsinė e UDB-sė dhe sherbėtorėve tė saj shqipfolės, unė do tė shpreh mendimin tim lidhur me disa nga qellimet e regjimit jugosllav tė kėsaj vjedhje tė madhe:

- njerz tė veēantė tė regjimit jugosllav, kryesishtė njerzit e UDB-sė dhe segmenteve tjerė tė sigurimit sekret tė shtetit pėrmas kėsaj vjedhje tė kėtij grupi tė organizuar bėri pėrvetėsimin e shumave tė mėdha tė parave. Shuma e parave tė vjedhura pėrmes shitjes sė argjendit asnjėherė nuk ėshtė bėrė plotėsishtė transparente, sepse "pjesėn e luanit" e kishin pėrvetėsuar vet njerzit (serb) e kupolės sė regjimit;

- regjimi jugosllav me anėn e kėsaj vjedhjeve kėrkonte tė arsyetonte (mbulonte) humbjet, ose mė mirė thėnė vjedhjet e shumta qė i shkaktoheshin ekonomisė shtetėrore nėpėr ndėrmarrjet publike tė Kosovės, e veēmas humbjet nė gjigandin e ekonomisė sė Kombinatit Trepēa;

- jo rastėsisht nė krye tė kėsaj bande tė organizuar kriminale regjimi jugosllav kishte vėnė kryesishtė shqiptarėt, disa nga tė cilėt ishin punėtor (shefa) tė Kombinatit Trepēa, me qellimin e fundit qė shqiptarėt tė fajsoheshin si dėmtuesit kryesor tė ekonomisė shtetėrore nė Kosovė;

- kur tė arrestuarit gjatė hetimeve (gjatė torturave fizike qė atyre u shkaktonin UDB-shėt) kur ata permendin ndonjė emėr serbi si tė involvuar nė grupin kriminal, jo vetėm qė UDB-ashėt nuk mbanin shenim, por sipas deshmisė sė disave prej tė akzuarėve, ata nė ato raste torturoheshin mizorishtė dri nė alivanosje, krejt deri sa ata nuk i pėrmendnin mė emrin e ndonjė serbi;

- kundėr kėtij grupi kriminal Prokuroria e Kosovės ngriti aktakuzėn jo vetėm pėr vjedhje dhe pėrvetėsim tė paligjshėm parash, por ndaj tyre u ngrit akuza me karakter politik nė bazė tė LPJ, pra pėr vepėr penale me qellim tė rrezikimit tė shtetit, ose pėr "kunder revolucion"(!), duke i dhėnė karakter krejt tjetėr nga qellim i fundit i kėtij grupi, i cili ishte thjeshtė vjedhje dhe pėrvetėsim parash.

Unė kam shumė informacione lidhur me kėtė grup tė organizuar kriminal, sepse me disa nga tė akuzuarit dhe denuarit kam pasur kontakte direkte (nė burg), dhe tė cilėt mė kanė informuar pėr shumėēka lidhur me kėtė vjedhje, por pasi qė nuk posedoj asgjė me shkrim nga aktakuza voluminoze (nese nuk gaboj aktakuza kishte diku rreth 72 faqe), unė do tė kufizohem tė shkruaj mė tej, me shpresė se dikush ka informata mė tė hollsishme, e veēmas shpresoj tek Pirroja1, i cili si ēdoherė ėshtė personi mė i mirėinformuar nga tė gjithė pjesmarrėsit e debateve nė forum.

Shpetimi